Europese banken banken hebben voor bijna 130 miljard aan nieuwe goedkope leningen afgesloten met een langere looptijd. Per saldo helpt dat niet om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen.

De Europese Centrale Bank probeert verwoed de kredietmachine in de eurozone harder te laten lopen, door lenen voor banken zo makkelijk en goedkoop mogelijk te maken. Dit in de hoop dat, als de leencondities voor banken soepeler worden, zij ook meer gaan lenen aan bedrijven en consumenten. Met meer investeringen en bestedingen als gevolg.

Het blijkt echter zeer lastig om de Europese economie op deze manier een zetje te geven. Slappe economische groei en een zeer beperkte stijging van prijzen en lonen blijven de eurozone parten spelen.

Donderdag maakte de ECB bekend dat banken bij een nieuwe leenronde voor bijna 130 miljard euro aan langer lopende leningen bij de centrale bank hebben afgesloten. Dat lijkt veel, maar het was ongeveer 20 miljard euro minder dan de gemiddelde verwachting van analisten, die op circa 150 miljard euro lag.

Bankleningen helpen niet om kredietverleningen aan te jagen

Bij een eerdere leenronde in september namen banken 83 miljard euro op bij de ECB en ook dat viel tegen. Want banken zullen tussen december dit jaar en februari 2015 ook voor zo’n 270 miljard euro aan ECB-leningen aflossen die ze in 2011 hadden opgenomen.  Per saldo is er dan zo’n 60 miljard euro minder geld beschikbaar gekomen voor kredietverlening.

Eén en ander speelt in de context van de bredere strijd van de ECB tegen lage inflatie en lage economische groei. President Mario Draghi wil de balans van de centrale bank opblazen door zo'n 1.000 miljard euro extra in de economie van de eurozone te pompen. Maar dat blijkt niet eenvoudig.

Zie ook de bijdrage op Z24 van analist Arne Petimezas: Kredietmachine ECB staat stil en 7 andere dingen die je moet weten.

Gaat ECB staatsleningen opkopen?

Om meer geld beschikbaar te stellen voor de economie is het wellicht noodzakelijk om op kapitaalmarkten staatsleningen van eurolanden op te kopen met vers gedrukt geld. Draghi is daartoe bereid en wil dit paardenmiddel mogelijk begin 2015 inzetten. Maar vooral Noordelijke eurolanden, onder aanvoering van Duitsland, voelen daar weinig voor.

In Duitsland zijn centrale bankiers en politici bevreesd dat het opkopen van staatsobligaties van eurolanden verkeerde impulsen geeft: zuidelijke eurolanden die hun staatsfinanciën op orde moeten brengen, inclusief Frankrijk, zouden hiermee te makkelijk worden geholpen. En dat zou politici in die landen lui kunnen maken bij het nemen van pijnlijke maatregelen, zoals snijden in de overheidsuitgaven, morrelen aan pensioenstelsels en het liberaliseren van de arbeidsmarkt.

Lees ook

ECB wil begin 2015 in actie komen, ziet gevaar in lage olieprijs

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl